Tuesday 31 January 2017

Cara nak elakkan rasa panas pada jari lepas proses cili kering

Salam...

Ramai orang suka makan pedas.  Kalau boleh hari-hari nak makan ayam masak merah laa, sambal tumis ikan bilis la, paling teruk pun sambal telur rebus.  Ketiga-tiga menu ni menggunakan cili kering dimana tidak semua orang suka proses penyediaannya.  Nak masak tu ok tapi bila nak sediakan cili kering yang siap dah blender tu agak leceh.

Bukan kata kat orang lain tapi memang tuju kat diri sendiri.

Mari saya senaraikan kenapa saya tak suka nak proses cili kering tu

🌶kesan panas pada jari yang sukar nak hilang
🌶nak potong satu-satu cili dan kena buang biji   pulak...
🌶berair mata macam nangis kena marah
🌶bersin tanpa henti akibat bau yang terhasil ketika merebus cili kering
🌶meninggalkan kesan pedas pada blender

😂😂😂 kalau dah malas tu banyak pulak idea dia ye.

Oleh kerana sebab diatas tu la saya happy sangat bila ada orang jual cili kering siap proses (homemade).  Bila dah kata homemade tu memang tiada bahan pengawet atau perasa tambahan seperti yang banyak dijual di hypermarket.   Bukannya saya tak pernah cuba beli cili giling pelbagai jenama tu tapi rasa dia satu macam dan tak sesedap kalau guna cili kering yang dikisar sendiri.  Tapi satu je homemade ni, jangka hayatnya tak lama... jadi bila dah beli tu jangan biar lama sangat dalam peti.  satu bekas tu untuk 3-4 hari ok laa (kalau dah buka) 

Bagi menjawab soalan cara hilangkan rasa panas kat jari tu, beli la

ZD Fresh Homemade Chilie Blend
(Info pada gambar)
ZD Fresh Homemad Chilie Blend
Instagram: zd_chilie_blend
Whatsapp: +60 19242 9020 

Notakaki: kalau laki hangpa hari-hari suruh masak sambal, memang sesuai sangat benda ni. Lain la kulit hangpa tebai... hehe..

No comments:

Post a Comment